top

Behandling af parodontose

Parodontose er en folkesygdom som kan ramme alle, men det er især rygere, diabetikere og personer over 40 år som udvikler sygdommen. Undersøgelser viser desuden, at parodontose kan være arvelig. Hele    50 % af befolkningen udvikler en grad af parodontose. 10 % udvikler sygdommen så voldsomt, at de mister deres tænder. Dette kan undgås, hvis der behandles i tide.


Parodontose begynder som almindelig tandkødsbetændelse. Tandkødet bliver rødt, løst og blødende og bakterier og tandsten får let ved at kravle op langs roden og nedbryde den knogle som tænderne sidder fast i. I svære tilfælde vil tænderne blive løse og kan mistes.

Behandlingen af parodontose foregår dels hos tandlægen og dels som hjemmebehandling. Parodontosen kan holdes nede, men tabt knogle er meget svær at få genopbygget igen. Det er derfor utrolig vigtigt, at parodontosen opdages i tide. Behandlingen består af, at få renset tænder og rodoverflader, således at de bliver helt rene og glatte og hermed gøre det svært for bakterierne at klistre sig fast.

Sundt tandkød er den bedste beskyttelse mod bakterier. Der kan suppleres med laserbehandling, lysbehandling og behandling med Probiotika, som er mundhulens egne gode bakterier.

Hvis parodontosen er meget fremskreden, kan det blive nødvendigt med en lille operation. Her kan man rodrense og forsøge at genopbygge noget af den tabte knogle med emaljeproteiner og kunstig knogle.